Brooklyn Department of Finance Business Center
Brooklyn Department of Finance Business Center
Brooklyn, NY
2013
Client
NYC Department of Citywide Administrative Services
Services
Interior Design
Architectural Design
Project Size
18,000 gsf
Image Credits

This project involved the conversion of the first and second floors at the Brooklyn Municipal Building, a landmark Neo-Classical structure. The program involved the relocation of several of the NYC Department of Finance's operations, including the Business Center, where the DOF interacts with the public by collecting payments, issuance of vehicle tow releases, and conducting parking ticket hearings.

The Payments Operations Center has 23 cashier/customer service modular systems furniture workstations arranged around a central waiting area. The workstations were used to create a more open environment than tradition cashiers windows; to speed construction/installation time; and to allow for greater flexibility of the space in the future. The workstations were part of a system furniture line that was specifically customized to meet the client's specific needs.

The central seating/waiting area takes full advantage of the building’s 18-foot floor-to-slab height and allows daylighting to penetrate into the interior of the space from the 14-foot high windows. Custom designed ‘clouds’ that are suspended down from the exposed structural ceiling, temper the volume of the space aesthetically and improve the acoustics of the space. Linear 'beam' lighting is incorporated to tie the 'clouds' together and reinforce the geometry of the space.

A neutral color scheme, including marble wall panels, porcelain tile flooring and inset carpet tiles, were used not only to create a "calming" environment, but also to coordinate with the color palette of the original stone finishes of the main building.

Awards
Design Award of Honor. Society of American Registered Architects, Pennsylvania Council, 2013